Hieronder vindt u een overzicht en beschrijving van de toen genuttigde bijzondere bieren.

  • Franziskaner Dunkel Weissbier (Erdinger Dunkel Weissbier)
  • Timmermans Kriek
  • Chimay Perès Trappistes Rouge
  • Tripel Karmeliet
  • Karthuizer Ipso Facto

Franziskaner Dunkel Weissbier

Nergens heeft het brouwen van tarwebier / witbier (weissbier) zo’n enorme aanhang en traditie als in Beieren, Duitsland. De Franziskaner Weissbier familie is daar een zeer goed en succesvol voorbeeld van. De naam is afgeleid van de oudste brouwerij, gerund door een aantal burgers in München. Het werd opgericht in de directe nabije omgeving van het Franziskaanse Monnikenklooster in 1363 en kreeg daarom de naam “Braustatt bey den Franziskanom”. Dit heeft ertoe geleid dat het onmiskenbare label met de Franziskaanse monnik, tot op de dag van vandaag wordt gevoerd op de fles. Deze monnik is het symbool en de garantie voor de onovertroffen kwaliteit van dit premium witbier vandaag de dag.

De Franziskaner Weissbier familie

Alle Franziskaner Weissbier-Produkten, Hefe-Hell, Hefe-Dunkel en Kristallklar, zijn hooggistende bieren en onderscheiden zich door hun aangename koolzuurgehalte en de bijzondere typische “witte” tarwesmaak. De consistente hoge kwaliteit van deze bieren, zorgt ervoor dat de Franziskaner weissbieren een verfrissende sensatie zijn met een speciale smaak. Alle Franziskaner weissbieren worden gebrouwen volgens het Bayerischen Reinhetsgebot 1516.

Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel weet steeds meer en meer bierliefhebbers van hun goede kwaliteit te overtuigen met haar verfrissende en volle aroma. Dit donkere speciaal bier is een topper onder de witbieren en doet het over het algemeen ook zeer goed bij bockbier liefhebbers. Tevens bewijst dit tarwebier, dat een witbier helemaal niet licht van kleur hoeft te zijn om witbier genoemd te worden.

Timmermans Kriek

Uit het land van Bruegel komt het echte kriekenbier. Oorspronkelijk werd dit bier gemaakt van kersen uit Schaarbeek, nu deel van de Brusselse agglomeratie. De juiste naam voor dit bier is kriekenlambik, want het wordt gemaakt met behulp van dit tarwebrouwsel. De kersen kleuren het bier rood en geven het een aangename frisse smaak. De vruchtensmaak wordt in evenwicht gehouden door de rinzigheid van de lambik, iets wat meer op ervarenheid van de brouwer berust dan op wetenschappelijke formules. Kriekenlambik is geen slap brouwsel, en naarmate het ouder wordt, smaakt het beter. Pas na een jaar of vijf verliest het bier zijn kersensmaak, waarbij het alcoholpercentage rond een 5 a 6 procent blijft steken.

Brouwerij Timmermans werd enige jaren geleden bijzonder geprezen om haar kriekenlambik, vanwege het feit dat deze niet kunstmatig gekleurd werd, in tegenstelling tot vele andere krieken. De Onafhankelijke Lambikbrouwerij in de Kerkstraat in Itterbeek, presenteert met trots haar natuurlijk gebrouwen kersenbier. Door de jaren heen, heeft de Timmermans Kriek haar karakteristieke smaak behouden en is zij een van de betere in haar soort. De lichte fruitsmaak, tezamen met haar zoetzure afdronk zorgt ervoor dat deze kriekenlambik door velen als uniek wordt beschouwd.

Chimay Rouge

Chimay is een authentiek Trappistenbier: het wordt gebrouwen in een Trappistenklooster onder toezicht en verantwoordelijkheid van de monnikenorde. In België hebben slechts 6 bieren recht op de titel “Trappist”: Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren en Achel. Chimay is ook de naam van 4 kazen. Hun echt unieke karakter is ontstaan uit een eeuwenoude vakkennis zodat iedereen valt voor hun smaak.

De rode Chimay, ook Première genoemd in de 75 cl versie, valt op door de hoogst aantrekkelijke koperachtige kleur.

Onder de romige schuimkraag onthult zich een licht abrikoosachtige fruitgeur gerijpt door de gisting. In de mond worden de beloofde fruitnoten bevestigd. De smaak, die de tong zijdezacht streelt, is heerlijk fris dankzij een licht bittere noot. Het gehemelte wordt aangenaam geprikkeld, wat de smaakkwaliteiten van dit bier op een bijzonder evenwichtige aanvult. Dit Trappistenbier van hoge gisting is niet gepasteuriseerd en gist na op de fles.

Welke Chimay u ook degusteert, het glas moet volstrekt zuiver zijn, zonder vingerafdrukken of vetsporen! Het Chimay-glas (33 cl) is essentieel: alleen in de kelkvorm (een kelkglas van 18 cl krijgt de naam “Gourmet”-glas) komen de volle smaak en aroma’s van dit bier dat met zoveel aandacht en vakmanschap gebrouwen wordt tot hun recht. Wat de ideale temperatuur betreft, raden wij u aan om de Rode of Blauwe Chimay op keldertemperatuur te degusteren (10 tot 12°C). Op die temperatuur is de Blauwe Chimay op zijn best. Een Tripel Chimay wordt koeler geserveerd tussen 6 en 8°C. Ook de Rode en Blauwe Chimay kunnen koeler gedronken worden op 8°C. Beide variëteiten smaken dan bijzonder verfrissend.

Hou het glas lichtjes schuin en giet het bier traag in het glas. Raak het glas of de schuimkraag niet aan met de hals van de fles. Giet het bier in één beweging in het glas, maar laat nog een centimetertje bier in de fles. Vergeet niet het glas bij de voet vast te nemen om alle vingerafdrukken te vermijden.

Uiteraard smaakt niets zo lekker bij een Chimay, als een… Chimay! De 4 Chimay-kazen passen perfect bij het bier, maar smaken ook voortreffelijk in diverse culinaire bereidingen.

Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet, de laatste creatie van Brouwerij Bosteels, ontstond aan het eind van 1996, na jaren van uitproberen.

Het idee om een meergranen bier te ontwikkelen ontstond, toen Antoine Bosteels, de jonge eigenaar van de Brouwerij Bosteels, merkte hoe heerlijk meergranen brood smaakte, dat het evenwichtiger en gezonder is dan brood van één soort graan.

Omdat bier vloeibaar brood is, koos hij drie granen, die hij zowel onbewerkt als gemalen gebruikte, zodat men eigenlijk van zes granen bier zou kunnen spreken.

Nadat hij zijn definitieve versie had gevonden, las hij in een geschiedenisboek over de Karmelietessen van Dendermonde, dat zij al meergranen bier hadden ontwikkeld rond het jaar 1680. De verbazing van Antoine Bosteels werd nog groter toen hij in de archieven van de stad Dendermonde het recept van dit bier vond, dat merkwaardig veel op dat van hem leek. Daarom besloot hij zijn bier Tripel Karmeliet te noemen.Tripel Karmeliet, met de hoogste fermentatie en 8% alcohol, een ingewikkeld kleurengamma van goud naar brons en met een dikke romige schuimkraag is een verfijnd, droog bier, hetgeen grotendeels te danken is aan de bijzondere combinatie van de drie granen met de hop van het merk Stiermark( met een sinaasappelgeur) en de kruiden, die samen met de fruitige gist van het huis Bosteels voor een dubbele invloed op de tweede fermentatie in de fles zorgen.

Naast de Tripel Karmeliet brouwt het huis Bosteels ook een ander welbekend speciaal bier, namelijk de Pauwel Kwak. Deze tripel is vernoemd naar een van de vooraanstaande inwoners van Dendermonde uit de 15e eeuw en is samen met de Tripel Karmeliet het tweetal bieren dat door Brouwerij Bosteels wordt gemaakt.

Tripel Karmeliet drinkt men in het meest elegante glas dat men kan vinden en dat werd ontworpen door Antoine Bosteels. Het is versierd met een Franse lelie als symbool van het verfijnde karakter.

Karthuizer Ipso Facto

De oude Hollandse brouwtraditie

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in de middeleeuwen was bier de volksdrank bij uitstek. Koffie en thee bestonden nog maar nauwelijks, de melk was van mindere kwaliteit en water was ook niet bepaald gezond. Maar zelfs met die wetenschap blijft het verbijsterend, dat in 1514 een stad zoals bijvoorbeeld Delft, 75 brouwerijen telde, terwijl Gouda er 148 had!

Vandaag de dag is er van die rijke brouwgeschiedenis in Holland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlaanderen, helaas niet veel meer over. Brouwerij de Drie Kruizen wil daar verandering in brengen. Na zorgvuldig historisch onderzoek door brouwmeester Peter Raaijen en uitgebreide smaaktesten presenteren zij een aantal oorspronkelijke, traditionele bieren.

In onder andere Zuid-Holland waren in de middeleeuwen de Karthuizer monniken actief. Deze orde (vergelijkbaar met de nu nog bekende orde der Trappisten) hielp onder andere met het bedijken van de polders en ook brouwden zij bieren.

De recepturen van die bieren zijn door brouwmeester Peter Raaijen achterhaald en de authentieke smaak van het “rijke Roomse kloosterleven” kan nu weer geproefd worden.

De Karthuizer bieren kenmerken zich door een volle aromatische smaak doordat zij gebrouwen zijn van uitsluitend de fijnste gerstsoorten en hopvariëteiten.

De Karthuizer Ipso Facto is het zwaarste bier in de serie en is een Barley-Wine (zie kader), waaraan zeer veel te ruiken en te proeven valt. Het is vernoemd naar de eretitel van de abt van de Karthuizers. Ipso Facto is zeer zwaar gebrouwen volgens de ambachtelijke bovengistende methode. Om Smaak en geur optimaal tot hun recht te laten komen en daarmee optimal te genieten van Ipso Facto kunt u dit bier het beste drinken op keldertemperatuur (12-14°C), uitgeschonken in de Karthuizer Bierbeker of het Drie Kruizen voetglas.

Barley-wine

Een Barley-wine (gerstewijn) is normaal gesproken een wat zwaarder bier (6.0 %-12.0 %) wat traditioneel in een slanke flessen werd geserveerd. Het doel van dit bier was het aangaan van de concurrentie met de “foreign wines” en daarom had dit bier een hoger alcoholpercentage gecombineerd met een sterke wijnsmaak. Brouwers van Barley-wines zoeken vaak een balans tussen zoetheid en een forse dosis hop. (Voorbeelden: “het Kanon”, “Gulden Draak” en de “Gulpener Gladiator”)